Persbericht - Raad voor Verkiezingsbetwistingen

  • 7 december 2018

DBRC
Dienst van de Bestuursrechtscolleges

 

Voor 24 steden of gemeenten is nog een bezwaar hangende bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. De overige lokale verkiezingen zijn door de Raad geldig verklaard.

 

De Raad voor Verkiezingsbetwistingen is een onafhankelijk Vlaams bestuursrechtscollege dat onder meer bezwaren behandelt in verband met verkiezingen van lokale besturen en bevoegd is voor de geldigverklaring van de lokale verkiezingen in Vlaanderen.

Deze Raad wordt, net als de Raad voor Vergunningsbetwistingen en het Handhavingscollege, ondersteund en overkoepeld door de Dienst van de Bestuursrechtscolleges (de DBRC).

De termijn van 45 dagen om bezwaar in te dienen in verband met de op 14 oktober 2018 georganiseerde lokale verkiezingen is verstreken. Daarom heeft de Raad voor Verkiezingsbetwistingen de verkiezingen geldig verklaard voor:

  • de provincies Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen;
  • de districten Antwerpen, Berchem, Berendrecht-Zandvliet-Lillo, Borgerhout, Deurne, Ekeren, Hoboken, Merksem en Wilrijk;
  • alle steden en gemeenten in Vlaanderen, met uitzondering van de 24 die hieronder opgesomd worden en waarvoor een bezwaar behandeld wordt.

De DBRC heeft alle besturen, en ook de Vlaamse minister bevoegd voor Binnenlands Bestuur, hierover geïnformeerd.

De Raad voor Verkiezingsbetwistingen behandelt nog één of meer verkiezingsbetwistingen met betrekking tot de volgende 24 steden en gemeenten : Berlaar, Bever, Bilzen, Brakel, De Haan, Dilbeek, Geetbets, Gooik, Haaltert, Halen, Herentals, Kortemark, Kortenaken, Kortessem, Langemark-Poelkapelle, Lummen, Merelbeke, Nieuwerkerken, Oosterzele, Putte, Torhout, Vilvoorde, Wetteren en Zelzate.

Zodra de Raad voor Verkiezingsbetwistingen een uitspraak doet over een bezwaar, publiceert de DBRC die uitspraak onmiddellijk op de website.

Contactpersoon       Eddy Storms (Eerste Voorzitter DBRC)   0475 /70 64 23